Vinnerne av app-konkurransen

Dette var den første av tre konkurranser knyttet til bruk av smarttelefon høsten 2016. Var du ikke med denne gangen kommer det altså flere sjanser.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 02.09.2016

Deltakere på MediaLTs smarttelefonsamling 1.9.2016

Tre vinnere

... og vinnerne er:

  • Torleif Kahrs
  • Marianne Tollefsen
  • Tone Mathisen

Det handlet om veldig forskjellige apper, og nedenfor kan du se bidragene.

VoiceDreamReader

Torleif Kahrs laget en video om hvordan han bruker VoiceDreeamReader. Grunndig, pedagogisk og tydelig.

VoiceDreamReader er en app for å lese dokumenter i ulike formater, inkludert Word, PDF, HTML og DAISY

Lenke til YouTube-videoen

kolonial.no

Marianne Tollefsen laget et dikt, leste det inn på iPhone med SimpleMic og sendte lydopptaket.

kollonial.no er en app for å bestille varer hjem. I appen finner du også mange oppskrifter.

Hør kolonial.no-diktet

BlindSquare

Tone Mathisen skrev en tekst om hva BlindSquare betyr for henne og hva appen kan brukes til.

BlindSquare er en GPS-app spesielt laget for synshemmede.

Med førerhund og blindsquare føler jeg meg friere

Jeg og min førerhund går ut døra hjemme. I lomma ligger min fullladede mobiltelefon. På meg har jeg et headset som gjør at ørene har fri hørsel og lyden fra headsettet formidles gjennom beinet ved øret. Dette gjør at jeg på tross av at jeg har en gps-app som prater til meg, lett fortsatt kan høre trafikken. Dermed reduseres ikke sikkerheten.

For meg er denne appen med på å gi meg en økt frihetsfølelse.

Blindsquare er en gps/kart app, som er spesielt utviklet for blinde med enkle menyer og oversiktlige muligheter. Den har funksjoner hvor jeg både kan lage ruter til et punkt, eller jeg kan bli holdt orientert underveis om hva jeg passerer og hvilke adresser jeg er på.

Har jeg også registrert meg hos en tjeneste og app, som heter foursquare, får jeg også tilgang til en hel verden full av andres holdepunkter og ferdig lagde punkter av interesse. Mange steder er for eksempel menyene til en restaurant lagt inn, slik at du kan lese den selv. Det er frihet!

Slik kan jeg søke på omtrent hva jeg vil og oppdage nye kafeer eller butikker om jeg reiser til et ukjent sted.

Dette gir meg i tillegg til den hjemmlige gleden av å kunne orientere meg i nærmiljøet mitt, muligheten til å gjøre undersøkelser og planlegging, om jeg vil reise et sted.

Du kan gå til stedet du skal besøke i et simuleringsmodus og dermed undersøke fra det ståstedet, hva som er rundt deg. Og simuleringsstedet kan være kun kort avstand, fra der du er i dag. Ligger det noen gode kaffeplasser nært hotellet vårt? Hvilke busser bør vi ta? Slike ting, kan du finne ut hjemmefra og føle større tryghet. Og ikke minst selv kunne være med og komme med forslag, til hva vennegjengen skal gjøre, eller familien besøke av atraksjoner. For meg gir det frihet og medbestemmelse. Følelser som er viktige, for å føle likeverd.

Og du kan i en taxi, følge med på hvor dere kjører. Dette har jeg brukt noen ganger og har positive opplevelser med det.

Det er enkelt å legge inn egne holdepunkter når jeg er et sted. La oss si jeg er i skogen med noen og tenker at denne snuplassen, kan det være greit om vi finner igjen. Da starter jeg blindsquare velger, legg til sted og lager et gjenkjennelig navn på plassen. Disse punktene kan jeg enten senere lage rute til, eller jeg kan sette opp appen, til å fortelle meg når jeg kommer til punktet med ca. 5 meters radius. Dermed vet jeg, når jeg skal be hunden søke sti, for eksempel, dersom jeg er i et friområde. Og jeg får igjen en mulighet til å dobbeltsjekke meg selv og egne valg.

Den leser også opp gatekryssene jeg kommer til, om jeg har stilt den inn til det.

Appen har mange innstillinger. Som mye annet teknologis, må man regne med litt tid på å sette seg inn i den, men det har for meg gitt god vinning. Og appen gjør meg i stand til å følge med på hvor jeg er på en enklere, mer avslappet måte. Jeg kan koble den av og på og responstiden er betydelig lavere enn de tradisjonelle gpsenhetene som brukte lang tid på å finne satelitter og oppdattere seg. Telefonen har jeg stort sett uansett i lomma.
:-)

Det betyr at jeg kan gå mer på frihånd, om jeg vil og jeg kan gjøre det spontant, uten å planlegge det dager i forkant. Jeg kan fortsatt selvsagt spørre forbipassernede om hjelp, men jeg kan også lene meg på teknologien min og faktisk finne fram på egen labb. :-) Kombinert med en førerhund som er trygg og vant til å utforske, ble dette for meg en selvutviklingsbit, som har gjort godt. Jeg blir tøffere av å ha sikkerhetsnettet der.

Blindsquare gjør meg i stand til å tørre å utforske utenfor det kjente området mitt og gjør at jeg også før jeg går ut, kan undersøke veiene i området. Den bruker apples eget kartprogram eller andre kartapper du har på telefonen, når den lager rute for deg. Så der ligger det selvsagt noen begrensninger også i forhold til hvor detaljert rutene blir. Men min hverdag og følelse av egen rekkevidde er betydelig endret av denne appen.

Og for meg betyr små endringer i frihet mye. Så hvis denne lille teksten kan gi en person til litt frihet, er det verdt mye for meg. Verdt et forsøk kanskje? Prøv den innendørs først og bruk kanskje noe tid sammen med en seende, slik at du lærer deg hvordan den fungerer, uten å føle usikkerhet. Som med alt annet handler det om å få gode erfaringer og tørre å prøve selv. Og det beste av alt, den koster ikke en formue. Og når du først har kjøpt den, har hvertfall til nå oppdatteringer vært gratis.

Lykke til!

Nyhetsarkiv

Sorter på tema

Sorter på forfatter