Verdensatlas for synshemmede!

Nå kan taktile kart legges på en plate som kobles til Pcen. Når du kjenner på kartene leses stedsnavn, land, elver osv. opp! Atlaset inneholder også mange andre funksjoner, blant annet en stor faktadel om alle verdens land.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 15.06.2005

En ting jeg synes var spennende på skolen, var taktil grafikk, dvs. bilder å kjenne på. Spesielt kart interesserte meg, og som voksen har jeg savnet et kartverk! Det er frustrerende å høre utenriks nyheter, men ikke kunne plassere steder geografisk, reise til steder i Norge eller utlandet uten å kunne kikke i et kart eller bare se på kart for å lære.

[Bilde: hender som kjenner på et kart over nord-Europa]

Nå kan alle synshemmede og andre få et verdensatlas som kobles til PC. Kartene legges på en trykkfølsom plate. Når du trykker på kartet (f.eks. et land, havområde, by osv) leses navnet opp. Det fungerer helt suverent, og for meg har dette åpnet helt nye muligheter!

[Denne artikkelen inneholder tre videoer. Hvis du bruker Jaws kan du høre på dem, og du må bruke følgende framgangsmåte:
1: Finn videoen (det står [Video: ....])
2: Flytt Jaws til PC (trykk Ins+Num-)
3: Når du har spilt av videoen, flytter du deg til et annet sted og Flytter Jaws til PC igjen. Dette er nødvendig for å flytte muspekeren bort fra videoen.]

[Video: viser hender som kjenner på kartet og steder som leses opp]

I tillegg til kartene inneholder atlaset mye informasjon og en rekke funksjoner:

  • Stor faktadel
  • Avstand mellom to punkter (f.eks. land eller byer)
  • Indeks (for hele atlaset eller det kartet som vises)
  • ...

Eksempel på hvordan du blir ledet til Oslo:

[Video: finne Oslo]

Eksempel på fakta:

[Video: eksempel på fakta]

Det er komplisert å lage gode taktile kart. For meg virker det som kartutvalget, kvalitet og detaljer i atlas'et er veldig fornuftig.

Klart for levering av amerikansk atlas

MediaLT skal oversette hele atlaset til norsk. Dette er en omfattende jobb, men alt nå er atlaset så nyttig at vi har valgt å tilby den engelske versjonen for salg. Min mening er at svært mange barn, ungdommer og voksne vil kunne få veldig mye ut av produktet på engelsk også! De som anskaffer atlaset vil naturligvis få en oppdatering til norsk når dette er klart!

Taktil trykkfølsom plate

Kartene legges på en trykkfølsom plate. Plata er koblet til PC med en USB-kabel.

I tillegg til kart kan platen brukes i forbindelse med spill, diagrammer, ... Egentlig er det vel bare fantasien som setter grenser!

Det finnes et eget verktøy for å lage applikasjoner - og dette verktøyet er så enkelt å bruke at blinde barn f.eks. kan lage sine egne "produkter". De som kjenner meg vet at dette er noe jeg brenner for: også synshemmede bør få muligheter til å være kreative og bruke datateknologi til spennende ting!!!

Atlas 2006

Atlaset er en del av prosjektet "Atlas 2006" som støttes av Helse og rehabilitering.

I prosjektet vil det bli laget mer detaljerte kart for norge og norden. De som skaffer seg verdensatlaset nå vil naturligvis også få disse kartene når de er ferdige.

Mer om prosjektet finner du her: http://www.medialt.no/prosjekt/atlas2006/index.htm

Nyhetsarkiv