Unik kinovisning på ringen kino

Onsdag den 25. november kl. 16.50 vises synstolket film for første gang i Norge på en ordinær kinovisning. Vil du være med på denne historiske begivenheten, må du melde deg raskt på.

Skrevet av: Magne Lunde - 11.11.2009

Visningen av filmen Bestevenner på Ringen kino i Oslo onsdag den 25. november kl. 16.50 blir historisk av to årsaker. Bestevenner er ikke bare synstolket, men for første gang i verden er det også gjort endringer i selve lydbildet i filmen for å øke filmopplevelsen for synshemmede. Dessuten vises den tilrettelagte versjonen av filmen på en ordinær kinovisning. Det vil si at den tilrettelagte versjonen distribueres til trådløse øretelefoner i kinosalen.

Stor interesse

Til sammen har vi 30 øretelefoner, og vi er derfor nødt til å organisere dette gjennom påmeldinger. Den som ønsker å være med på denne historiske begivenheten, kan kontakte oss her i MediaLT på telefon 21 53 80 10 eller på epost: info@medialt.no. Interessen er allerede stor, så her gjelder det å være tidlig ute, dersom man skal sikre seg plass.

Barne- og familiefilm

Filmen Bestevenner er en barne- og familiefilm. "Julie, Mette og Naisha er bestevenner. Plutselig en dag forsvinner Naisha og ingen vet hvor hun og moren er. Uten annet spor enn en adresse skrevet med usynlig blekk, sniker Julie og Mette seg på nattoget til storbyen. Vil de noen gang få bestevennen sin tilbake?" 

Ekstra lyd

Tilretteleggingen av filmen Bestevenner er en del av prosjektet Film mellom ørene, som støttes av både IT Funk, Deltasenteret, Film & Kino og blindemisjonen IL. Vi takker alle disse støttespillerne for at de har vært med å gjøre dette mulig! videre takker vi også Storyline studios for et godt samarbeid om filmlydredigeringen av filmen, og for innsatsen Storyline studios har lagt ned for å få dette til. I prosjektet er det arbeidet med hva som kan gjøres med en film i tillegg til synstolkingen, for å øke filmopplevelsen for synshemmede. det vil si at det er lagt på ekstra lyd i filmen og at denne ekstra lydleggingen er integrert inn i sammen med synstolkingen. En lik type tilrettelegging er så langt vi kjenner til aldri gjort før i verden, og det knytter seg derfor stor spenning til hvordan dette vil oppleves.

To versjoner paralllelt

Videre er det arbeidet mye med å finne fram til et teknisk utstyr for distribusjon av lyden til trådløse øretelefoner. En slik distribusjon gjør det mulig for synshemmede å gå på ordinære kinovisninger, fordi det da blir mulig å vise to versjoner parallelt uten at noen forstyrres av dette. Ut fra tankegangen om universell utforming av film er dette viktig, og denne visningsmåten vil altså for første gang bli prøvd ut under en ordinær kinovisning.

Talende menyer

Filmen Bestevenner vil også komme i en DVD-versjon. Den tilrettelagte versjonen vil bli lagt på DVD'en som et eget spor, og denne DVD'en kan kjøpes overalt der film selges. Vi jobber også nå med å få til talende menyer på denne DVD'en, slik at synshemmede skal kunne ha full kontroll på egen hånd. I så fall blir det også første gang en film-DVD leveres med talende menyer i Norge. Hvis du ønsker dette, kan du bestille DVD'en av oss allerede nå, men det er foreløpig uklart når DVD'en vil bli lagt ut for salg. Vi kan imidlertid holde oversikten over en bestillingsliste, og sende ut DVD'en når den er ferdig produsert.

Alt du trenger å vite

Hvis du ønsker å holde deg oppdatert om synstolking i Norge, kan du følge med på nettsiden www.synstolking.no. Målsetningen med dette nettstedet er at du skal finne alt du trenger å vite om norsk synstolking. Blant annet finner du her hvilke nye norske filmer som er på gang med synstolking.

 

Nyhetsarkiv