Trauste sørlendinger: å langt i fra!

Blinde som tar bilder og publiserer på Facebook: det er ikke tull. Med moderne app'er og litt trening kan til og med bildene bli veldig fine!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 11.11.2013

Gruppebilde av deltagerne fra Aust-Agder som ler godt

Blinde som tar bilder og publiserer på Facebook: det er ikke tull. Med moderne app'er og litt trening kan til og med bildene bli veldig fine!

DET var en spennende utfordring for oss i MediaLT da Aust-Agder fylkeslag av Norges Blindeforbund spurte oss om å holde helgekurs i å ta bilder, publisere på Facebook og lage album. Klart vi ville prøve, for selv om blinde nok ikke blir superfotografer er det hyggelig å dele bilder slik de fleste andre gjør.

TapTapSee er en app som forsøker å beskrive bilder, og veldig ofte er beskrivelsene OK. Arendalsgjengen hadde alt brukt app'en, og da gikk det fint å lære hvordan bilder kan lagres, publiseres på sosiale medier og sendes på epost. I løpet av helga brukte vi også den vanlige kamera-app'en på iPhone.

Tøffere enn toget

Alle på kurset var nybegynnere. Faktisk kunne ingen bruke VoiceOver veldig bra. Vi startet derfor med noen timer med grunnleggende fingerbevegelser og rotoren. Noe tid gikk også med til riktig oppsett av telefonene. Med det utgangspunktet er det ikke mindre enn fabelaktig at alle publiserte bilder og meldinger på Facebook på søndag. Dette var en gjeng med mye pågangsmot og godt humør. Det hjelper, for det er tross alt vanskeligere å bruke smarttelefon med skjermleser.

Ikke fjortiser

Trodde du at kursdeltakerne var tenåringer? Neida, på dette kurset var det ingen ungdommer. Men ungdommelige var alle, og lysten til å mestre ny teknologi manglet det ikke på. Men, hvor gamle damene var kunne vi jo ikke spørre om. Og da spurte vi ikke gutta heller. Skal jeg tørre å skrive det: Vi var faktisk veldig spente på hvordan en gruppe med så mange synshemmede med såpass komplisert opplæring ville fungere. Som det går frem over var resultatet fantastisk!

Vi tar rett og slett av oss hatten for dere og takker for en utrolig hyggelig helg. Dette kurset ble nok like inspirerende for oss lærere som for kursdeltakerne.

Nyhetsarkiv