Save as DAISY

"Microsoft lanserer konvertering til DAISY XML" skrev jeg i en artikkel 14.12.2007. Nå er tillegget til Word klart for nedlasting, og alle som ønsker det kan starte å lagre som DAISY.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 03.06.2008

DAISY brukes av synshemmede, dyslektikere, mennesker med andre lesevansker - og mange som rett og slett er glade i å lese lydbøker. DAISY er imidlertid mer enn tradisjonelle lydbøker! Bøkene kan inneholde tekst, bilder, fotnoter, ... Det er derfor riktigere å kalle DAISY et multimedia-format.

DAISY bøker kan spilles av med PC eller spesielle DAISY-spillere. Lyden kan også høres med en helt vanlig MP3-spiller.

Nederst i artikkelen finner du en del nyttige lenker.

Hva er "Save as DAISY"?

Microsoft og DAISY-konsortiet har laget en tilleggsmodul for Word Xp, Word 2003 og Word 2007 som gjør det mulig å lagre Office Open XML-baserte tekstfiler i DAISY XML-formatet. DAISY XML er grunnlaget for DAISY-standarden som brukes for å lage og lese navigerbart multimedieinnhold over hele verden.

Dette er altså lagring i DAISY-format, men uten lyd! For å legge til lyd vha. syntetisk tale eller menneskelig innlesing trengs andre verktøy. Et gratis alternativ for å legge til lyd vha. syntetisk tale er DAISY Pipeline, et kommersielt alternativ er Dolphin Producer.

Hvordan fungerer "Save as DAISY"?

Jeg har testet Save as DAISY en god del. Med noen knep fungerer det rimelig greit, men det er mer omstendelig å få en ferdig bok enn når man bruker Dolphin Producer. Selv er jeg så vant til Producer at det oppfattes som fryktelig tungvint og litt lite fleksibelt å bruke DAISY Pipeline i kombinasjon med Save as DAISY. Til tross for dette vil det absolutt være en fantastisk mulighet for mange: DAISY-bøker kan lages helt gratis (dersom man har en talesynthese på PCen). Slik gjøres det:

 1. Lagre dokumentet i Word-format
 2. Lagre som DAISY
 3. Start DAISY Pipeline
 4. Finn Narrator-scriptet, angi nødvendige valg og start jobben (dvs. legg til tale)

Noen erfaringer:

 • Det tar lang tid å lagre store dokumenter
 • Struktur beholdes ikke når man lagrer med norsk Word 2007.
 • DAISY Pipeline (Narrator) benytter standard talesynthese på maskinen (du kan altså ikke velge synthese uten å gå inn i kontrollpanel etc, men dette er noe flere har ønsket seg i Narrator - så det kommer nok). I Vista krasjer forresten Narrator med Acapela stemmene.
 • Save as DAISY og DAISY Pipeline er kun tilgjengelig på engelsk, men det går helt fint å produsere norske dokumenter.

Kurs i produksjon av fulltekst DAISY-bøker med syntetisk tale

MediaLT har blitt spurt om det kan være aktuelt å holde kurs i bruk av "Save as DAISY" og DAISY Pipeline. Dette gjør vi gjerne dersom noen ønsker det. Kurset inneholder følgende:

 • CD med all nødvendig programvare (bortsett fra Office), f.eks. Save as DAISY, DAISY Pipeline, gratis talesynthese mm.
 • Installasjoner
 • Bruk av "Save as DAISY"
 • Bruk av DAISY Pipeline
 • Valg av talesynthese

Lenker

Nyhetsarkiv