Sansestimulering for ei lita jente med epilepsi

Foreldre har ofte kreative ideer når barna trenger noe ekstra! Da Sol Albertsen ringte og spurte om MediaLT hadde et program hun kunne bruke sammen med jenta si var svaret nei. Imidlertid laget vi et - og resultatet ble slik mor ville ha det.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 10.04.2007

[Bilde: Sol med Storm på fanget]Både jeg og hovedprogrammereren i MediaLT, Are Flyen, synes ideen om å lage et helt enkelt program til Storm hørtes spennende ut. Faktisk så spennende at vi satte oss ned samme kveld og fikk ferdig det meste! Hovedideen med programmet er at uansett hva man trykker på fylles hele skjermbildet med en farge. Små musikk-snutter kan også slåes av og på.

"Datteren vår, Storm, har epilepsi som sitter I synssenteret. Håpet er at hun skal vokse av seg epilepsien, det er sannsynlig, og at det er den som stenger for utviklingen av synet. Alt med øynene og hjerne og forbindelsen mellom dem er normalt, så vi må bare se (!) tiden an. Tanken bak mye av det vi gjør nå, er at hun skal skjønne at hun ser litt, for så å jobbe med det selv."

Sol valgte ut farger. Disse er justert i etterkant, og er kanskje heller ikke 100 % på plass. Dette handler jo om å prøve og feile, og kanskje først og fremst om hva Storm liker best! For andre som ønsker å bruke programmet kan andre farger fungere bedre - det er naturligvis ikke noe problem å gjøre tilpasninger på dette.

Programmet MediaLT nå har laget skal selvsagt kun være et av mange tiltak for å stimulere Storm:

Når det gjelder hvordan Storm bruker skjermen er det nok et stykke igjen. Vi jobber jo med å få henne til å forstå at hun kan gjøre ting, hun lager lyd, hun slipper og griper osv, slik at hun skal få en oppfatning av egen identitet og evner. Her er vi jo tidlig ute, og vi fletter dette inn I leken på mange måter, og dette programmet er en av dem. Vi har også et lite "piano", I utgangspunktet en irriterende sak kjøpt på Clas Ohlson, men som gir umiddelbar respons når hun trykker ned tangentene. Det er hun såvidt begynt å gjøre, jeg vet ikke hvor bevisst det er. Dataprogrammet krever jo at hun ser og trykker samtidig, det er nok litt mye å vente akkurat nå, men når vi demper lyset og holder skjermen foran henne eller over henne, og trykker tastene slik at fargene bytter og lyd høres, så følger hun litt med av og til. Vi har et annet dataprogram som vi bruker for å stimulere henne også, Hemistim, og der følger hun mere med, men der skjer det jo mer, I sort-hvitt på skjermen. Så vi er fornøyde, nå har vi et redskap som hun bruker så mye som vi hadde håpet, og det er tilgjengelig efter som hun utvikler seg. (Vi er i gang med å bytte epilepsimedisin, og det er litt slitsomt for henne).

Sol sier til slutt: "Så TAKK! Vi er glade for det nå, og ser frem til at hun skal finne tastaturet og skjønne sammenhengen, det kommer når det kommer."

Vi i MediaLT må selv få takke, både for et inspirerende oppdrag - og for at det finnes sånne fine foreldre!

Nyhetsarkiv