ønskebok.no er klar til bruk

Dette er en nettbasert søketjeneste med haugevis av boktips for alle som liker å lese, høre på bøker eller foretrekker film. Og denne fantastiske tjenesten kan brukes av mennesker med helt ulike forutsetninger og behov!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 09.10.2007

Dette har det vært gøy å jobbe med for meg! Jeg elsker bøker og er nærmest "altetende". Likevel har også jeg en tendens til å henge meg opp i forfattere og genre. ønskebok.no er en helt annerledes måte å søke etter bøker på - og denne søkemåten er helt perfekt for meg. Den er bra for mange andre også: Det er jeg overbevist om! Prøv, du skjønner forhåpentligvis hva du skal gjøre!

Ungdom er hovedmålgruppen for ønskebok.no. Men unge mennesker på 40 (akkurat som meg) finner lett frem til flott litteratur. Hva som er flott for deg vet jeg ikke, men i basen finner du alt fra American psycho til Stella.

Universell utforming er viktig i utviklingen av ønskebok.no. Resultatet er et søkesystem som kan brukes med mus, tastatur, skjermlesere for blinde, ... En nettbasert tjeneste blir antakelig aldri brukbar for alle. I ønskebok.no må man f.eks. skjønne begreper. Likevel er dette et enkelt søkesystem for de aller fleste som kan bruke verdensveven! For de som ikke er lese-racere har nettstedet innebygget tale: bare et eksempel på det som er gjort for å gjøre dette til et nettsted flest mulig skal få glede av!

Skal det lages spesielle grensesnitt for ulike brukergrupper?

Dette spørsmålet har jeg fått veldig mange ganger! I nesten alle tilfeller er svaret nei! Likevel finnes det nettsteder og/eller funksjonalitet der nettopp ulike grensesnitt mot de samme dataene kan være hensiktsmessig.

Ønskebok bygger på et engelsk konsept. Selve søkegrensesnittet er laget i Flash. Selv om Flash langt på vei kan gjøres tilgjengelig fungerer html bedre for mange, f.eks. de som bruker tastatur i steden for mus. Noen av skjermleserne (viser skjermtekst i punktskrift og/eller leser opp teksten med syntetisk tale) sliter også med å vise Flash. Videre må blinde bruke kontrollene på en annen måte i Flash, og dette er det mange som rett og slett ikke kan. Er det mulig bør det derfor fortsatt lages en html-versjon.

Og så lenge man lager grensesnitt mot denne typen databaser er det egentlig ikke bare dumt å lage alternative brukergrensesnitt. Hoveddelen av utviklingen er uansett selve søkesystemet og innlegging av data - det å lage et ekstra, eller kanskje flere, grensesnitt er ikke all verden! På svært mange andre nettsteder derimot er min erfaring at det over tid er vanskelig å jobbe med parallelle utgaver av nettstedet.

ønskebok.no er gøy, nyttig og enkelt å bruke

Ja, det mener jeg forutsatt at du har et minimum av kunnskap om hvordan en nettleser brukes. Gjennomfør søk, velg en bok, les en leserkommentar, les utdrag fra boka - alt går så fint som bare det!

Men, hva skjer når du skal låne bøkene? Jo, det fungerer også fint, dvs. du velger bibliotek og kommer inn i bibliotekets søkesystem med riktig bok søkt opp. Men der stopper det nok for en del av de som har "spesielle behov". For desverre mangler det ganske mye på at nettopp bibliotekenes søkesystemer og reservasjonsløsninger for bøker er like tilgjengelige som ønskebok.no!

Nyhetsarkiv