Nytt prosjekt tar synstolking et skritt lenger

Kan synstolking veves inn i produksjonen i stedet for å legges på i etterkant? I samarbeid med NRK skal MediaLT teste ut dette spørsmålet i prosjektet Innvevd synstolking (INNSYN).

Skrevet av: Magne Lunde - 03.06.2015

Logo NRK Super

Prosjektet Innvevd synstolking (INNSYN) støttes av Deltasenteret/forskningsprogrammet UNIKT. Innvevd synstolking vil si at synstolkingen veves inn i produksjonen i stedet for og legges på i etterkant. Det gjøres ved å:

  • Endre replikkene/kommentarene
  • Endre lydbildet

Serien: Sol, snart seks

I samarbeid med NRK Super skal innvevd synstolking testes ut på en barne-TV serie. Den skal produseres nå i sommer. TV serien har tittelen «Sol snart seks». Den er en nordisk samproduksjon på åtte episoder av seks minutter. Serien handler om Sol 5 år, snart 6. Hun er en «liten voksen» som gjør ting på sin måte for å dekke over at den voksne hjemme ikke tar vare på henne. Hun har lært at hun kan lage sin egen sannhet, og det har hun erfart kan hjelpe henne ut av vanskelige situasjoner

Sol dukker gjerne opp i Cherrox midt på sommeren, og har ofte for små og uflidde klær. Hun vil aller helst være akkurat som Linnea og de andre i barnehagen, men får ikke så mye hjelp til det hjemmefra. Men hun har lært at hun kan lage sin egen sannhet, og det hjelper henne ut av vanskelige situasjoner. Hun holder seg mest for seg selv, og knytter seg ikke lett til voksne. Sol elsker å huske så høyt hun klarer og er den som mestrer klatreveggen bedre enn noen i barnehagen. Sol trenger hjelp til å forstå at hun er en fin og unik jente, selv om hun ikke har alt det hun tror forventes av henne.

Prøves ut for første gang

AMI TV i Canada er den eneste TV kanalen i verden som til nå har produsert en TV serie med innvevd synstolking (Embedded Described Video). Serien heter Four Senses, og er et mat program. AMI TV er imidlertid en TV kanal beregnet spesielt på synshemmede. I vårt prosjekt prøves innvevd synstolking for første gang med en allmennkrinkaster.

Brukertestes i høst

Den innvevde synstolkingen av TV serien skal brukertestes i høst. Er du synshemmet og ønsker å være med å teste den, er det derfor bare å ta kontakt med oss. Vi tror at innvevd synstolking vil ta synstolkingen enda et skritt lenger og gjøre den mer universelt utformet. I etterkant av prosjektet vil vi vurdere om innvevd synstolking er mulig å få til både faglig og økonomisk, og vi vil også prøve å si noe om hvilke produksjoner som er mest egnet for innvevd synstolking.

Lenker:

Nyhetsarkiv