Ny bok: Sånn skal det gjøres i Microsoft 365!

Vi lanserer en ny bok om å lage innhold for alle: Word, Excel, PowerPoint, Outlook og PDF. I boka er det også kapitler om digitale møter og teksting og synstolking av video. En bok veldig mange burde ha for hånden!

Skrevet av: Magne Lunde - 01.09.2022

Bokomslag Universell utforming av dokumenter

«Universell utforming av dokumenter» er en lettlest bok der du får helt konkrete framgangsmåter for hvordan ulike ting bør gjøres. Boka kan leses fra perm til perm, men fungerer også fint som et oppslagsverk. Forfatter er Norges fremste ekspert på fagområdet, Morten Tollefsen, og boka utgis på Universitetsforlaget.

- Dette er andre utgave av boka. Jeg ble veldig positivt overrasket da Universitetsforlaget spurte om jeg kunne oppdatere boka fordi den var utsolgt. Det er bra, for da er det faktisk noen som prøver å lage innhold så mange som mulig kan bruke. Eller, kanskje det ikke er så rart? De fleste vil vel at det de lager skal være best mulig for flest mulig, hehe, sier Tollefsen.

Dokumenter er veldig viktige

Fakturaer, rapporter, adresselister, bruksanvisninger, e-post, innbydelser, referater, …

- Jeg jobber med universell utforming av nettsider. Web’en er viktig, men det er jammen dokumenter også. Ofte det viktigste! Det er minst like viktig for meg at elektroniske fakturaer er utformet på en måte som gjør at jeg som blind kan få betalt i nettbanken. Det er viktig at dokumentene på jobben er universelt utformet for at jeg skal kunne jobbe effektivt og være en likeverdig arbeidstaker. Det er viktig at dokumenter fra skole, organisasjoner og offentlige myndigheter kan brukes med den hjelpeteknologien jeg er avhengig av. Ja, det er så viktig som bare det, framholder Tollefsen.

Lovpålagte krav

Nettsteder har hatt lovpålagte krav til universell utforming. Nå gjelder kravene også for offentlige dokumenter.

- For meg er ikke lovverket det aller viktigste. Jeg skriver for de som har lyst til å gjøre innholdet sitt best mulig. Mye handler om å bruke programvaren på en proff måte. Derfor har den andre utgaven av boka blitt enda mer praktisk rettet, og så overlater jeg folk til å google hvis de trenger å sette seg inn i lover og regler, sier Tollefsen.

Framgangsmåter

Framgangsmåtene i boka er laget både for bruk av mus og tastatur. I boka er Windows-utgaven av Microsoft 365 brukt, men hvis du benytter Mac, web eller mobilutgaven av programmene, skal det være ganske rett fram å gjøre det samme der.

- Det skulle bare mangle: En bok om universell utforming må ha framgangsmåter og forklaringer alle kan bruke, ikke bare de som bruker mus og skjerm. Jeg er selv blind, og det er like viktig for meg og andre med nedsatt funksjonsevne å kunne lage universelt utformede dokumenter. Da må framgangsmåtene fungere for alle, understreker Tollefsen.

«Universell utforming av dokumenter» forklarer det aller meste om hvordan du bør utforme ulike dokumenter. Det finnes veldig avanserte emner som ikke behandles i boka.

- Det er ganske bevisst at jeg ikke har tatt med de mest avanserte problemstillingene. Det jeg har hatt som mål er at hvis du kan alt som behandles i boka, bør du ha gode muligheter til å tenke ut løsninger selv. Det finnes jo også masse fin informasjon som kan søkes opp på web.

Trengs det en bok i 2022?

- Det aller meste kan du finne på web. Likevel er jeg selv utrolig glad for at noen har samlet informasjon og laget bøker om ulike emner. Jeg har altså laget en bok om å sørge for at Microsoft 365-dokumenter blir universelt utformet. Jeg åper mange er som meg: liker at alt er samlet på ett sted, at det er tilstrekkelige og enkle forklaringer og at ting er gjennomarbeidet, sier Tollefsen.

Bokprosjektet har fått støtte fra UnIKT og Universell (avdeling i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse)

- Det er jeg veldig takknemlig for. Selv om førsteutgaven av boka ble solgt ut, er det et stort underskuddsprosjekt å skrive en bok av denne typen. Det er derfor viktig at vi har støtteordninger som gjør det mulig å bruke mye tid på prosjekter av denne typen, sier Tollefsen.

Bestill boka

- Jeg skulle ønske mange kunne mer om å lage skikkelig gode dokumenter. Det er hovedgrunnen til at jeg har laget denne boka. Den burde egentlig finnes over alt, for vi lager ufattelig mange dokumenter. Kjøp gjerne en bok til hver ansatt, det er en liten investering og jeg garanterer at det vil lønne seg. Det å lage universelt utformede dokumenter, dvs. å få det i fingrene, gjør produksjon raskere, utseende bedre og innholdet mer tilgjengelig for mange flere, avslutter Tollefsen.

Boka kan bestilles i tre ulike formater:

  • Papirbok: NOK 399,-
  • Allvit-utgaven (digital bok):  NOK 319,-
  • E-bok (EPUB): NOK 319,-

Boka kan bestilles ved å sende en e-post til info@medialt.no, eller ved å ringe 21 53 80 10.

Nyhetsarkiv

Sorter på tema

Sorter på forfatter