NRK burde skjerpe seg!

Det finnes vel knapt noe mer inn enn "App til iPhone"? Til og med NRK har hengt seg på bølgen, men statskanalen gir blaffen i om programvaren kan brukes av alle eller ikke. Og den App'en de har laget er dårlig - skikkelig dårlig!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 20.01.2010

Hvilken brukergruppe har størst glede av radio? Et umulig spørsmål, men jeg vil tro at synshemmede tilhører en "ivrig" lyttergruppe for NRK. Radio er jo faktisk et bra medium for oss som ikke ser. Derfor burde NRK sørge for maksimal tilgjengelighet, både på nettsider og når de lager spesiell programvare. Kan ikke programvare for nettradio brukes av blinde burde ikke NRK få lov til å landsere den!!! Heldigvis trår antidiskrimineringsloven snart i kraft. Da kunne ikke NRK sluppet App til iPhone i nåværende versjon uten offentlige straffereaksjoner.

I denne artikkelen konsentrerer jeg meg om egne erfaringer. Dvs. behov jeg har som blind! Jeg kunne ha sagt en del om NRK App'en og bevegelseshemmede også, men overlater dette til evt. andre som føler for det denne gangen!

Som du helt sikkert alt har forstått er jeg sur. Mektig sur. For dette er ikke UU (universell utforming), men UUU (unødvendig, uheldig, og uakseptabelt).

Apple fortjener minst et par roser!

Jeg har skrevet om Apple tidligere. Da iPod Nano kom med talefunksjon var dette nytt. Mange av Apple's produkter (f.eks. iPhone og iPod Touch) kommer nå med innebygget norsk tale og skjermleser. Medfølgende programvare og mye annet fungerer helt supert med denne skjermleseren (VoiceOver).

Apple tilbyr egne API'er for å lage programvaren tilgjengelig, så det burde ikke være spesielt vanskelig.

Min gutt på 8 år fikk iPod Touch til gebursdagen. Den kom i posten i går. Etter opplading skulle kona mi (som er blind) forsøke å legge inn litt musikk og laste ned noen spill. Hun hadde aldri brukt VoiceOver før, men da vi la oss var 50 plater overført og flere spill ligger klare til prøvekjøring i dag. Takk til Apple! Det å inkludere en skjermleser, som med et trippeltrykk på stor-brytern kan slåes av og på er helt suverent også for oss som foreldre. Det har aldri vært mulig for oss å hjelpe barna med denne typen ting før på slike produkter, og dette er ekstremt tilfredsstillende.

NRK nettradio

Jeg fant lett applikasjonen i "App store". Nedlasting og oppstart gikk greit. NRK P1 Østlandssendingen streames som default.

Volum kan reguleres i programmet. Dette fungerte fint også med VoiceOver. Der stopper imidlertid alt som fungerer fint.

Ikonene har ikke noen alternativ tekst, så disse leses opp som mer eller mindre uforståelige filnavn. Knappene er det derfor så og si umulig å bruke, men er du glad i gjettelek kan du selvsagt sitte å prøve å skjønne hva som skjer når du velger et ikon. Til og med "Twitter" og "Facebook" (som har egne ikoner i dette programmet) fungerer bedre!

Så til det verste. Kontrollen for å bytte kanal er helt ubrukelig med skjermleser. Eneste mulighet er å skru av skjermleseren og prøve å treffe med fingeren. Det fungerer svært dårlig, og det er lett å rote seg inn i et annet skjermbilde (f.eks. en av nettsidene). "Bytt kanal" kontrollen er kanskje pen, men så lenge den er ubrukbar i eksisterende versjon må NRK gjøre noe med det.

Antar at dette ikke er programmert av noen dyktige ungdomsskoleelever, men jammen kan jeg være fristet til å tenke tanken.

Er all programvare like dårlig?

Jeg er ikke en ivrig nedlaster av programvare fra Apple. Skal jeg være helt ærlig hadde jeg aldri prøvd tidligere. Etter å ha hentet NRK Nettradio fikk jeg derfor lyst til å sjekke om alt var like dårlig. Jeg prøvde meg med noe som både hørtes litt komplisert ut og som jeg er interessert i.

Vinforum: med søk, anbefalinger, kommentarer og mye mer. Takk og pris! Dette ble en opptur, så da sov jeg godt i natt også. Programmet virket helt suverent, og det gir meg som blind masse nyttig vin-info som ellers ikke er enkelt tilgjengelig f.eks. når vi koser oss med noe godt foran TV'en (ikke nettradio) på fredagskvelden.

Nyhetsarkiv