Norges første synstolkede og lydtekstede film

For første gang i Norge synstolkes og lydtekstes en utenlandsk film. Filmen Den tyske legen har premiere den 25. juli.

Skrevet av: Magne Lunde - 18.06.2014

Filmplakaten til Den tyske legen

Tilretteleggingen av filmen Den tyske legen gjøres som en del av prosjektet UNIverselt utformet FILM (UNIFILM). Et prosjekt som støttes av UNIKT programmet (Deltasenteret).

Gode tilbakemeldinger 

Lydteksting vil si at tekstingen på filmen leses opp. Det gjør at synshemmede kan få med seg det som blir sagt i en utenlandsk film. Minst like viktig er imidlertid denne tilretteleggingen for personer med lese- og skrivevansker. For denne gruppen er det vanskelig å lese tekstingen samtidig som de får med seg handlingen. Dette går imidlertid bra når teksten leses opp. Lydteksting er prøvd i Sverige med svært gode tilbakemeldinger, men har aldri før vært forsøkt i Norge.

Banebrytende

Det har heller aldrri skjedd at en utenlandsk film har blittt synstolket i Norge. Til nå har synstolkingen kun dreid seg om norsk film. Prosjektet er derfor banebrytende, og gjør at filmopplevelsen utvides til nye brukergrupper.

Hvilken som helst kino 

I vinter ble den norske filmen Blind vist med synstolking på kino. En tilsvarende løsning vil nå bli brukt for å vise filmen Den tyske legen med både synstolking og lydteksting på kino. App'en MediaLT må lastes ned til en smarttelefon. Ved hjelp av app'en laster du deretter filmen ned til smarttelefonen din. Når du kommer på kinoen, kan du starte den synstolkede og lydtekstede versjonen av filmen ved hjelp av app'en. Avansert lydteknikk synkroniserer avspillingen   med filmlyden i kinosalen. Denne løsningen gjør at du kan gå på hvilken som helst kino der filmen vises å få fullt utbytte av filmen. Det koster ingen ting ekstra. Filmen har premiere den 25. juli. Vi vil seinere komme tilbake med en detaljert beskrivelse av hvordan du bruker app'en.

Brukerteste

Siden tilretteleggingen av filmen er den første i sitt slag i Norge, ønsker vi å brukerteste den. Vi oppfordrer derfor dyslektikere og synshemmede til   å ta kontakt med oss, slik at vi kan etablere en testgruppe. Ring oss på 21 53 80 10 eller send en e-post til magne@medialt.no. Brukertestingen vil hjelpe oss til å få den best mulige løsningen for framtiden.

Kritikerrost drama

Filmen Den tyske legen er et kritikerrost drama om en argentinsk families møte med Josef Mengele. Stedet er altså Argentina og året er 1960. Ved en tilfeldighet blir den tyske doktor Helmut Gregor oppmerksom på lille blonde Lillith mens hun leker på stranden. Doktoren fatter en helt spesiell interesse for den unge jenta som han omtaler som "et perfekt eksemplar". Gregor tar inn på hotellet Lilliths foreldre driver, og blir etter hvert familiens venn og lege. Men når det kommer for en dag at doktorens virkelige navn er Josef Mengele, snus livene deres på hodet.

Norsk finansiering

Med finansiering fra Film fra sør og Utenriksdepartementets samarbeidsprosjekt Sørfond, har Norge bidratt vesentlig til realiseringen av filmen. Filmen er imidlertid umiskjennelig argentinsk i tematikk såvel som i de vakre landskapstablåene: Det er et kjent faktum at mange av nazistene som greide å flykte fra de allierte styrkene bosatte seg i Sør-Amerika, og en stor del av dem levde sine siste dager i Argentina. I Den tyske legen bruker Lucía Puenzo denne dunkle epoken i argentinsk historie som utgangspunkt for et gripende og vakkert fotografert drama fylt av snikende uhygge.

Vi takker den norske distributøren Tour de Force for et godt samarbeid om tilrettelegingen av filmen. Mer informasjon om filmen finnes i følgende omtale (også en trailer).

Nyhetsarkiv