MyWay

Det sveitsiske blindeforbundet har laget en GPS-app for synshemmede. Vil du ha den på norsk, kanskje?

Skrevet av: Morten Tollefsen - 17.09.2012

Jürg Cathomas, Daniel Scheidegger, Morten Tollefsen og Magne Lunde utenfor det sveitsiske blindeforbundet.

Magne Lunde, Roar Nordby, Daniel Scheidegger, Arild Torgersen og jeg var så heldige å få møte Jürg Cathomas i det sveitsiske blindeforbundet. Han er hjernen bak GPS app'en MyWay Classic. App'en kan brukes på iOS og lastes ned fra Appstore. MyWay Classic koster kr. 70, men det finnes også en gratisutgave (MyWay lite). Hvis det er av interesse med en norsk versjon kan jeg tilby meg å oversette app'en: gi meg i så fall beskjed på epost.

I prosjektet Forbedret GPS for synshemmede er målet å finne utt hva som skal til for å gjøre teknologien bedre. MediaLT jobber også med annen mobilitetsteknologi som kan kombineres med GPS. I prosjektet Nærområdene under fingrene utvikler vi taktile talende kart. GPS kan også kombineres med videotelefoni, og dette ser vi på i forprosjektet SE.

Open street map (OSM)

Det mest spesielle med MyWay Classic er at app'en kan bruke OSM. De store GPS-alternativene som Tomtom, Navigon osv. bruker kun kommersielle bilkart. I en del områder (f. eks i skog og mark) er OSM derfor et bedre alternativ. For mange er OSM litt komplekst, men det finnes ferdige kart som kan lastes ned. I prinsippet kan imidlertid alle være med på utformingen av kart, og lage kart som inneholder kun det du er interessert i. For synshemmede hadde det vært ønskelig med bedre verktøy for å jobbe med OSM, men jeg tror alt nå at mange vil kunne få til veldig mye. Jürg Cathomas har blant annet laget et verktøy for å filtrere ut informasjon, og du kan få kart med bussholdeplasser og annet som er ekstra nyttig for synshemmede.

Jeg kjente MyWay Classic fra før. Programmet kan brukes for å sjekke hvor du er, du kan spille inn ruter, dele ruter med andre og "se deg rundt". Punkt til punkt navigering slik bil-GPSene har mangler. Har du spilt inn en rute blir du imidlertid guidet vha. klokka.

Hva som kan skje av videreutvikling av MyWay Classic var et viktig tema på møtet. Svaret er nok at mulighetene er veldig store, men at alt koker ned til økonomi. Cathomas kan i prinsippet bestille det han vil ha, men må punge ut for det!

Taktile kart

Vi søkte en del for å finne informasjon om hva som skjer i Sveits mht. taktile kart. Det viste seg å være veldig lite!

Cathomas mente at taktile kart var lite brukervennlige. Han hadde prøvd noen slike kart på konferanser. Dette støtter opp under det MediaLT alltid har sagt: taktile kart må nytes i ro og mak! Det går ikke raskt å lage seg mentale kart vha. taktil grafikk, men det er et suverent hjelpemiddel brukt på riktig måte!

Ostefondue, Victorinox og sveitsisk sjokolade

Det ble en overnatting i Bern. Klart vi måtte prøve ostefondue: i alle fall de modigste av oss. Når sant skal sies misunte vi nok de som satset på en saftig biff, og denne gangen ble det: derfor "den som intet vover vinner". Ellers ble det både storinnkjøp av sveitsisk sjokolade og Victorinox kniver!

Nyhetsarkiv