Ministerkonferanse i Wien: langt mellom liv og lære!

Jeg har sjelden hørt så mange fine ord om tilgjengelighet og universell utforming. Men her er noen inntrykk fra ministerkonferansen fra meg som blind.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 01.12.2008

Det er både spennende og gledelig at universell utforming og IKT får stadig større oppmerksomhet. Ministerkonferansen i Wien var derfor et positivt initiativ. Gjennomføringen tyder imidlertid på at vi har enormt langt igjen før tilgjengelighet for alle er noe særlig mer enn festtaler og fine visjoner. For å si det rett ut følte jeg meg diskriminert på denne konferansen, og jeg tror ikke at jeg er av de aller mest hårskjøre.

Nedenfor har jeg skrevet litt om noe av det jeg reagerte på. Dette er altså ikke en oppsummering fra konferansen. Det finner du på:
http://ec.europa.eu/information_society/events/e-inclusion/2008/conference/index_en.htm/a>

Registrering

Da vi registrerte oss fikk vi utdelt en papirpose full med papir! For meg som blind var det imidlertid lite å lese. I bunken med papir fant jeg imidlertid en CD, så jeg regnet med at all informasjon var lagt inn på den. CDen ble puttet i PCen: kun en rapport på tysk og engelsk i PDF-format. PDF-filen var leselig, men med syntetisk tale er den ikke god å lese fordi svært mange ord deles med bindestrek, og da uttales ordene så annerledes at man lett mister tråden.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Program

Jeg fikk forresten utdelt et program i punktskrift. Der sto hovedtidspunkt, men i motsetning til svart-programmet var forelesere, titler på foredrag etc. utelatt.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Åpning

Konferansen ble åpnet med "tøff" musikk. En video ble vist på lærrettet. Siden filmen åpnet ministerkonferansen var den nok fin, men jeg hørte bare musikken. Ikke noe synstolking her, nei!

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Første foredrag

På tysk, eller var det fransk? Jeg skjønte i alle fall ingenting. Etter enda et par foredrag skjønte vi at det gikk ann å få høretelefoner og mottaker for å få oversatt foredragene. Det hadde ingen fortalt oss, og hadde jeg ikke hatt med ledsager hadde jeg gått glipp av mye mer!

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Strøm

Jeg var selvsagt ikke den eneste funksjonshemmede deltakeren. Faktisk var det ganske mange av oss, og mange funksjonshemmede trenger PC eller annet elektronisk utstyr for å få skrevet notater. Vi lette og lette, men strøm var ikke å oppdrive. Det eneste stedet de hadde tilrettelagt for bruk av PC var reservert til ministrene.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Foredrag

Svært mange viste filmer i forbindelse med foredrag (2-3 av foredragene viste film som konklusjon). Disse filmene fikk jeg naturligvis ikke noe ut av. Ingen leste opp lysbildene sine heller, men til gjengjeld sa de ofte "punkt 3 er viktig", "se tabellen", artige bilder som folk lo av, ... Foredragene var heller ikke tilgjengelige elektronisk, men blir kanskje lagt ut i etterkant.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Utstilling

Utstillingshallen var ikke tilrettelagt på noen måte, f.eks. med info. i punkt om hvem man kunne finne der. Det var rett og slett uoversiktelig, og matserveringen var heller ikke akkurat blindevennlig.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Informasjonsmateriell

I utstillingshallen var det div. stander. Det ble delt ut brosjyrer over alt. Men hvor mange av utstillerne hadde med punkt eller elektroniske utgaver? Sikkert noen, men jeg fant ingen.

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

Ja, ja, tenkte jeg, dette var dårlig!

At det går ann å ha en slik konferanse og gå foran med et så ekstremt dårlig eksempel! Jeg hadde ventet meg noe annet, men på den annen side har jeg jo opplevet dette mange, mange ganger før! Det er unødvendig, dumt, diskriminerende, urettferdig, ... Men først og fremst viser det at selv de som promoterer og snakker varmt om tilgjengelighet heller ikke selv mener alvår.

Nyhetsarkiv