Markus (10) brukte atlas'et som om han aldri skulle ha gjort noe annet

For meg var det en skikkelig opptur å få lov til å vise Markus verdensatlaset! Han er en veldig flink gutt, men at han mestret all funksjonalitet så utrolig raskt hadde jeg ikke drømt om.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 16.06.2006

Markus er en veldig oppvakt gutt på 10 år. Han er helt blind, og kart til å kjenne på er noe han har ønsket seg. Tidligere har ingen barn testet MediaLTs verdensatlas, og det var derfor veldig spennende for oss å få se hvordan kartene og resten av atlaset fungerer.

[Bilde: Markus med Norge under fingrene]

Markus viste atlaset på TV i extra-sendingen tirsdag 20. juni

En stor opptur

Markus er ikke redd for å prøve nye ting, og han satte i gang med å utforske Europa. Land, elver, byer, hav ... alt vises på de taktile kartene. Kartene plasseres på en spesiell plate, og alt man kjenner på kan leses opp.

I tillegg til kartene inneholder atlaset en stor faktadel, muligheten for å beregne avstanden mellom to punkter, oppslag i indeksen, guiding av fingeren til et sted du ønsker å finne osv. For å si det enkelt: Markus fikset alt med en gang!

For meg var det utrolig givende å få lov til å vise frem kartene og resten av funksjonaliteten i atlaset! Jeg var spent på om atlaset var vanskelig å bruke for barn, men etter å ha sett hvordan Markus mestret dette er jeg helt overbevist om at synshemmede barn og voksne endelig kan få tilrettelagte kart som er enkle og bruke.

Takk for prosjektstøtten

For meg har ideen om et verdensatlas ligget i bakhodet i mange år. Da Helse og rehabilitering innvilget støtte til prosjektet "Atlas 2006" ble jeg oppriktig glad.

På mange måter har prosjektet vært nokså typisk for MediaLT. 50 % av oss som jobber i firmaet er selv synshemmede, og derfor får vi hele tiden ideer om nyttige produkter og tjenester. En banal måte å si det på er kanskje at "vi vet hvor skoen trykker". Dette er likevel ikke helt uvesentlig: vi tror selv at vi er flinke til å initiere nyttige prosjekter. Utfordringen for oss er naturligvis finansiering. Mye av det MediaLT jobber med har et begrenset kommersielt potensiale. Prosjektstøtte er derfor ofte en forutsetning for å lykkes med realiseringen av det vi ønsker!

For oss har støtten fra Helse og Rehabilitering vært viktig! MediaLT ble faktisk etablert mye pga. et H&R-prosjekt (Martines dyrebok). Uten støtten fra H&R hadde vi heller ikke fått til et taktilt verdensatlas! Takk og pris finnes det muligheter for å søke om slik støtte, for jeg er virkelig stolt over at MediaLT har fått til å lage et norsk, taktilt verdensatlas! Jeg må også få takke Norges Blindeforbund. Som prosjekteiere har NBF vist MediaLT stor tillit, og ikke minst gitt oss nødvendig frihet til å lede prosjektene på en hensiktsmessig måte for oss.

Nyhetsarkiv

Sorter på tema

Sorter på forfatter