Kart som fungerer for alle!

Synshemmede har større problemer med å finne frem enn de som ser! Taktile kart kombinert med lyd kan gjøre det mye enklere for alle som har trøbbel med å bruke vanlige kart! MediaLT har laget en løsning vi håper mange skal få glede av!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 23.08.2007

Mentale kart

Ser du ikke det som er rundt deg må du ha et bilde av omgivelsene i hodet for å finne frem. Mentale kart kan være vanskelige å bygge opp når man ikke ser - veldig vanskelig, faktisk. En grunn til at dette er vanskelig er at sterkt synshemmede må sette sammen små biter av verden til en tenkt helhet. Mens andre kan ta en rask titt på et oversiktskart over f.eks. en park må blinde gjerne forklares hvordan parken ser ut. For å få en noenlunde følelse av parken må imidlertid blinde gå rundt i den, gjerne mange ganger, før det mentale kartet sitter. Hvor flinke blinde er til å lage slike kart i hodet varierer naturligvis masse!

På tilsvarende måte som med parken er det vanskelig for sterkt synshemmede å få oversikt andre steder: i kontorlokaler, på hjernbanestasjoner, på skolen, i nærmiljøet (f.eks. hvis man flytter), i rekreasjonsområder og idrettsanlegg osv. osv.

Det er absolutt ikke bare synshemmede som har problemer med å bruke vanlige kart. I mange tilfeller vil mennesker med lesevansker (f.eks. dysleksi) slite, og det kan også være tilfelle for mennesker med mentale funksjonshemninger.

Det er mulig å tilrettelegge!

[Bilde: Taktilt kart over MediaLTs lokaler]

Taktile kart, dvs. kart det er mulig å kjenne på med fingrene, er veldig god hjelp i forhold til å bygge opp mentale kart for synshemmede. Uten annen feedback enn et kart er det likevel vanskelig for de fleste. Dette kommer av flere ting, blant annet:

  • Fingrene kan ikke kjenne for små detaljer
  • Spesielt de som blir blinde som voksne har ikke øvelse i å bruke taktile kart
  • Punktskrift (blindeskrift) tar for stor plass i et kart
  • Selv taktile bilder blir lett for komplekse
  • ...

Løsningen er å kombinere kart med lyd

Ved å kombinere taktile bilder med lyd kan bildene gjøres langt mer detaljerte uten at det blir vanskelig å forstå! Forklaringer kan legges til, og derfor kan det bli veldig mye enklere for en som ikke ser å få utbytte av grafikken. Dette er en egnet metode, f.eks. for kart over lokaler og mindre uteområder. Faktisk også over større områder: MediaLT har laget et helt verdensatlas!

Systemet er langt på vei universelt utformet! Det kan brukes av veldig, veldig mange - også de som "ikke har spesielle behov"!

Løsningen er enkel: En trykkfølsom plate (TTT) kobles til en standard PC vha. en USB-kabel. PCen kan evt. monteres i et eget skap med platen på toppen. Kartene skrives ut på en grafisk punktskriver og lyd legges inn. Det fungerer fabelaktig!

Kart over MediaLTs lokaler

Rett innenfor inngangen til MediaLTs lokaler finner du en sittegruppe med to stoler og et bord. På bordet er det plassert et taktilt kart, og har du lest det som står over skjønner du sikkert at kartet også inneholder lyd!

Se og lytt til video av kartet på følgende lenke (formatet er wmv, som kan spilles av i bl.a. Windows Media Player, og har en størrelse på 7 MB):

Video av kartet

Vi hjelper gjerne andre også

Ta kontakt med oss hvis du vil gjøre det enklere for synshemmede og andre å finne frem! Løsningen er suveren, og utviklingskostnadene er ikke så store heller!

Nyhetsarkiv