Første i Norge

Arne Storli har som den første i Norge tatt i bruk MediaLTs nyutviklede verdensatlas, og etter bare noen få dagers bruk har han tettet store hull i sine geografikunnskaper.

Skrevet av: Magne Lunde - 09.11.2006

[Bilde: Arne Storli ved Den Kinesiske Mur]

Arne Storli fra Kirkenær har som den første synshemmede i Norge tatt i bruk MediaLTs nyutviklede verdensatlas. - Et slikt hjelpemiddel har jeg ventet på hele livet, kommenterer fysioterapeuten fra Kirkenær begeistret, og for Storli som er blind, har dette åpnet opp en "helt ny verden".

Med støtte fra stiftelsen Helse og Rehabilitering har MediaLT utviklet et verdensatlas for synshemmede, dyslektikere og andre som har problemer med å lese vanlig tekst. Geografikunnskapene blant synshemmede her i Norge er svært mangelfulle, meg inkludert, forteller Storli, og fortsetter: - I en årrekke har jeg forsøkt å få tak i relief-kart, men ingen har kunnet skaffe meg noe som jeg hadde glede av. Helt til jeg for noen dager siden fikk MediaLTs nyutviklede verdensatlas i hus.

På sidelinjen

Storli trekker fram hvilken betydning et slikt atlas har for integreringen av funksjonshemmede i samfunnet. - geografi i en eller annen form er ofte et tema i folks dagligdagse prat. Med så små geografikunnskaper som de aller fleste synshemmede besitter, har derfor synshemmede her blitt stilt på sidelinjen og med rette følt seg utenfor. For at funksjonshemmede skal kunne delta mer aktivt i samfunnet trenger vi derfor slike hjelpemidler som atlaset.

Tettet store hull

Fysioterapeuten fra Kirkenær i Hedmark forteller at han etter bare noen få dagers bruk har fått tettet store hull i geografikunnskapene. - Det har vært helt fantastisk å ta i bruk atlaset. Jeg synes det her er tenkt helt riktig, når det gjelder hvordan geografi bør presenteres for blinde og sterkt svaksynte.

Atlaset kombinerer bruk av kunstig tale med taktile kart som man kan ta og føle på. - For oss synshemmede åpner denne måten å presentere kart på helt nye muligheter, og jeg ser mange nye og spennende anvendelsesområder for dette hjelpemidlet. Ikke minst med tanke på at det her er mulig å lage kart på bestilling: Av byer, spesielle uteområder, bygninger osv.

Mye faktakunnskap

Arne er begeistret over at så mye faktakunnskap er inkludert i atlaset. - det å kryssinnhente informasjon kan være en stor utfordring for oss som er synshemmede. Derfor har det stor betydning å få alt inkludert i samme løsning slik som i dette atlaset, og det gjør dette til et unikt hjelpemiddel, framholder Storli.

Nyhetsarkiv