Flott levert fra Apple!

Jeg har hatt IPod før, og for å si det rett ut: "Særlig fornøyd var jeg ikke!" Men min nye Nano er daglig i bruk, og nå fortjener Apple skryt!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 23.12.2008

Selv en gammel mann i 40-åra bruker MP3-spiller. Jeg bruker den faktisk ganske mye: musikk til jogging på mølla, lydbøker, podkaster, ...

Talende menyer: et skritt i retning av universell utforming?

iPod Nano har talende menyer! Standardvalget er at det brukes tale, dvs. du må skru av talen dersom du ikke ønsker å høre menyvalgene! For sterkt synshemmede er dette selvsagt en stor fordel. Jeg tror likevel at Apple har tenkt at: talende menyer kan være kjekt å ha for alle.

iPod Nano er ikke kraftig nok til å ha innebygget syntetisk tale. Derfor genereres talen på en PC og overføres med iTunes. Dette skjer helt automatisk. Endringer av talehastighet, stemme, toneleie etc. gjøres vha. SAPI-innstillingene på PCen eller standard syntese for Mac. For å få brukbar tale i menyene må du altså ha installert en talesyntese. Har du ikke en talesyntese kan en norsk gratis-stemme for PC lastes ned fra LingIT AS (se lenker i slutten av artikkelen). Norske stemmer fra Acapela er tilgjengelige for Mac, men disse koster penger (norsk syntese er ikke inkludert i Leopard).

Jeg er ikke den eneste som er begeistret. Åge Auby (Norges blindeforbund) har laget en reportasje i aktualitetsmagasinet Spor 2 som anbefales. Lenke til reportasjen finnes til slutt i artikkelen. Abonner gjerne på Spor 2 som podcast og hør den på MP3-spilleren!

Talende menyer gjør det enklere for mange! Blinde og sterkt svaksynte er naturligvis en viktig brukergruppe som nå kan benytte Nano. Mennesker med lesevansker er også en opplagt gruppe som vil ha nytte av denne funksjonaliteten. Men hva med alle andre? Talende menyer vil være supert når øynene er opptatt, f.eks: bilkjøring, lesing og høre på musikk samtidig, ... Og ingen blir plaget: talen kan skrues av for de som ikke ønsker å høre menyene. Forresten er det ikke kun menyvalg, men f.eks. også hva som spilles opp som kan høres.

Ikke 100% på plass

Selvsagt, sånn er det jo med ny teknologi, er ikke alt helt perfekt. Det finnes noen få menyvalg som ikke fungerer, dvs. at tale ikke er på plass. Et eksempel er "iPod + Nike". De trenings-ivrige må foreløpig f.eks. lære seg lengden på treningsøktene ved å telle antall knepp i menyen.

ITunes: et eksempel på at "monopoler" gir bedre tilgjengelighet?

Det er vel å dra det svært langt å svare ja på dette spørsmålet. iTunes er kjent for å være lite tilgjengelig. Imidlertid har Apples suksess med iPod/iTunes gjort det veldig ønskelig at programmet forbedres. Det har Apple gjort. I samarbeid med hjelpemiddelleverandørene skal nå programmet kunne brukes med skjermleser. Window-Eyes fungerer bra i iTunes. Jaws 10 fungerer også brukbart, men skal bli enda bedre i løpet av 2009. VoiceOver for Mac takler selvsagt også iTunes!

Kan det bli bedre, da?

Som nevnt over leses ikke absolutt alle menyvalg. Videre kan ikke selve betjeningen uten videre benyttes av alle. "Hjulet" er ganske fintfølende. God håndkontroll er derfor nødvendig for å kunne bruke Nano.

Lenker

Nyhetsarkiv