Er nettstedet ditt universelt utformet?

Lurer du på om nettstedet ditt er universelt utformet? Trenger du status for hva som kan, bør eller må forbedres? MediaLT kan benytte WCAG-EM, en proffesjonell metode for ekspertvurdering av store nettsteder.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 09.03.2016

Metoden kalles Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM, og den er utviklet av W3C/WAI (tilgjengelighetsgruppa i World Wide Web Consortium). Retningslinjer for tilgjengelig webinnhold (WCAG) er hovedsaklig egnet for vurdering av enkeltsider. Skal hele nettsteder vurderes trengs systematisk planlegging med tilhørende testing.

MediaLT kan WCAG-EM, og vi har brukt metoden på veldig profilerte nettsteder! Det har vært nyttig, og det har resultert i store forbedringer - for alle. Det har både designere og utviklere gitt oss tydelige tilbakemeldinger på.

WCAG-EM supplerer WCAG, og definerer ikke nye krav til tilgjengelighet. WCAG-EM består av fem hoveddeler:

  1. Definere omfanget av evalueringen: bestemme hva som skal inkluderes i evalueringen; målet med evalueringen; og WCAG valideringsnivå (A, AA eller AAA).
  2. Granske nettstedet: identifisere viktige sider/sidetyper; nøkkelfunksjonalitet; innholdstyper, design, funksjonalitet etc; og nødvendig webteknologi.
  3. Velge et representativt utvalg: veiledning for strukturert og tilfeldig utvalg av sider, dersom det ikke er realistisk å teste hele nettstedet.
  4. Evaluere utvalget: Avgjøre om WCAG 2.0 suksesskriterier oppfylles; tilgjengelighetsstøtte for nettstedets funksjoner; og dokumentere evalueringen.
  5. Rapportere evalueringen: samle og rapportere funn; kunngjøre evalueringen; beregne overordnet poengsum.

Eget rapporteringsverktøy

Website Accessibility Evaluation Report Generator ble lansert av World Wide Web Consortium i mars 2015. Dette er et verktøy som skal hjelpe til med å følge stegene i Website Accessibility Conformance Evaluation Methodology (WCAG-EM). Verktøyet brukes med andre ord ikke for å utføre tilgjengelighetstesting, men for å sikre riktig bruk av WCAG-EM.

MediaLT benytter gjerne verktøyet hvis kunder ønsker dette (rapporten blir på engelsk).

Nyhetsarkiv