Endagskurs i september: Gode nettsider med universell utforming

Behovet for økt kompetanse om web og universell utforming er stort. Nødvendig faglig påfyll kan du få på vårt populære kurs Gode nettsider med universell utforming den 10. september.

Skrevet av: Magne Lunde - 03.07.2014

Puslespillet Universell Utforming mangler en brikke med teksten www.medialt.no

MediaLT inviterer til vår populære innføring i web og universell utforming. Kurset er nyttig for alle som jobber med utvikling av nettsteder og publisering av informasjon, og gir god starthjelp til de som vil sette seg inn i de kravene Diskriminerings og tilgjengelighetsloven (DTL) stiller.

DTL har medført økt bevissthet om tilgjengelighet og universell utforming. For mange er det imidlertid vanskelig å skjønne hva loven faktisk innebærer for nettsteder. Dette vil du skjønne langt mere av etter MediaLTs endags kurs.

Forskriften som konkretiserer hva som skal til for at en nettside ifølge Diskriminerings- og Tilgjengelighetsloven er universelt utformet, trådte i kraft den 1. juli 2014. Det vil si at du står i fare for å bli bøtelagt, dersom nettsiden din ikke oppfyller disse kravene.

En av to

Statistikk viser at hver sjette nordmann har en funksjonshemning. Microsoft har gjennomført undersøkelser som viser at en av to trenger deres tilgjengelighetsfunksjonalitet. Dette betyr at universell utforming ikke dreier seg om å sikre gode løsninger for noen få funksjonshemmede, men om at tilgjengelige løsninger er noe vi alle kan ha glede av. Viktigere enn loven er derfor å forstå at universell utforming gir flere og mer fornøyde brukere. Hvorfor det er slik, vil du forstå etter kurset.

Tidligere deltakere har rost kurset, og mange sier at det er inspirerende at flere av demonstrasjonene gjøres av funksjonshemmede. Vårt mål er at kurset og demonstrasjonene skal gjøre "universell utforming" mindre skummelt og desto mer spennende!

Ofte vil minimale justeringer gjøre nettsteder langt bedre å bruke for mange flere - kanskje for alle!

I kurset får du både praktiske demonstrasjoner, kunnskap om nyttige verktøy og retningslinjer og helt konkrete råd om hva du bør tenke på for at informasjon og tjenester skal kunne brukes av f. eks blinde, bevegelseshemmede og mennesker med lese- og skrivevansker! Kurset gjør deg ikke til ekspert, men du vil forstå mye mer om hva som skal til for å gjøre nettsidene dine bedre for alle!

Målgruppe

Dette kurset er laget for å være nyttig for alle som jobber med web:

  • Utviklere
  • Designere
  • Innholdsprodusenter
  • Beslutningstakere
  • ...

For å vise i praksis hvordan tilgjengelighetsfunksjonalitet legges inn vil det være noen HTML eksempler. Du vil imidlertid få fullt utbytte av kurset selv om du ikke jobber med HTML koding, scripting osv.

Brukervennlige dokumenter

Vi anbefaler å ta kurset Gode nettsider med universell utforming i kombinasjon med kurset Brukervennlige dokumenter, som vi har satt opp dagen før  (9. september). Dokumenter som leggges ut på nettsider må også ha god tilgjengelighet, og kurset gir deg en innføring i hvordan du må gå fram for å få til dette. 

Sted, tidspunkt, pris og påmelding

Sted: Jerikoveien 22, 1067 Oslo
Dato: 10.09.2014
Tid: 09.00 - 15.30

Meld deg på kurset den 10. september.

Dersom du har problemer med påmeldingsskjemaet, kan du ringe: 21 53 80 10

Pris: 3450 (eks. mva).

I prisen inngår boken Web og universell utforming, som du får med som en del av kurset.

Program

09.00: Velkommen og praktisk informasjon

09.10: Et lite vindu mot verden
- Slik bruker en svaksynt www

09.35: Verdensveven under fingrene
- Slik bruker en blind www. Praktisk demonstrasjon med skjermleser. For mange er det ekstra vanskelig å skjønne hvordan web brukes med syntetisk tale og punktskrift (blindeskrift). Denne demonstrasjonen er nyttig for alle som ikke vet hvordan en skjermleser brukes og hvordan nettsider presenteres for sterkt synshemmede.

10.10 Pause

10.25: Gode råd er ikke dyre
- En introduksjon til WCAG (internasjonale retningslinjer for tilgjengelighet).
Hvordan brukes retningslinjene, hvor finnes det enkle forklaringer og hvilke begrensninger er det viktig å kjenne til.

11.05: Pause

11.15: Slik kan du gjøre enkle tester selv
- Om tester og testverktøy.

11.45: Beskrivelse av levende bilder
- Synstolking av film

12.00: Lunsj

13.00: Diskriminerings og tilgjengelighetsloven
- Hva sier loven, og hvordan skal kravene oppfylles?

13.15: Brukereksperter og ekspertbrukere
-
Hvordan skal det tas høyde for uu i utviklingsprosjekter. Om eksperter og brukertesting.

13.45: Pause

14.00: Bruk av sosiale medier
- Om utfordringer og merverdi for funksjonshemmede.

14.30: Pause

14.45: Andre retningslinjer
- norge.no, ARIA, ATAG og UAAG.

15.30: Oppsummering/slutt

Hjertelig velkommen!

Nyhetsarkiv