Bok om web og universell utforming

Boka er lettlest, lærerik og inneholder mye du kan bruke i praksis for å lage nettsider som fungerer bra.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 10.10.2013

Bokomslag

Bestill boka Web og universell utforming

Universell utforming betyr "mest mulig for flest mulig". Alle som jobber med web vil nå flest mulig. Da må vi lære oss å ta hensyn til at mennesker er forskjellige, både utenpå og inni.

Det finnes internasjonale retningslinjer for tilgjengelighet for funksjonshemmede og norsk lovverk som krever universell utforming. Boka gir god oversikt over krav til nye løsninger og hvilke verktøy du kan bruke. Denne boka er imidlertid først og fremst skrevet for å inspirere til innovativ og kreativ utvikling, der målet er brukervennlighet for alle. Dette hjelper også bidragsyterne i boka til med: Jakob Nielsen, Steve Krug, Haakon Wium-Lie, Frode Eika Sandnes, Rudolph Brynn, Jo Herstad, Trond Ausland, Harald Holone, Jakob Thyness, Mikael Snaprud, Aslak Syse, Håkon Aspelund og Liv Arum.

I boka møter du Torbjørn Sæterbø som ble blind i en mineulykke, og andre spennende mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Gjennom møtet med disse personene vil du skjønne hvor interessant og utfordrende det er å lage nettsider som kan brukes av alle. Praktisk forståelse av hvordan ulike mennesker bruker web er rett og slett nødvendig for å lage gode nettsider.

Universell utforming er ikke et produkt, men handler mest om prosess. Gjennom å dele egne erfaringer gir forfatteren deg både kunnskap om typiske feil og gode råd; hva er bra med tilgjengelighetsstandardene, hvordan gjøres brukertester med funksjonshemmede, kan blinde få noe ut av video og bilder, ... og mye mer!

Eksempelsamlingen er et supplement til boka. Her finner du en del kodetips, men også mer praktiske demonstrasjoner som for eksempel måling av kontrast.

Nyhetsarkiv