Blind, alene med 6-åring til Danmark

Mobil øyetelefon: teknologien er ikke helt ferdig, men teste framtiden kan vi likevel få til!

Skrevet av: Morten Tollefsen - 28.05.2003

Testingen av den stasjonære Øyetelefonen er nå i full gang! Blinde og sterkt svaksynte kan ringe en seende operatør, og bruksområdene for den stasjonære tjenesten er det nesten bare fantasien som begrenser. Les f.eks: Blinde Ilse "ser" med telefonen.

Selv om det er nyttig med stasjonært utstyr, kan det være kjekt å ha med øynene på tur også! Nå er det klart for mobil testing.

Dansketur

Jeg reiser på tur til Danmark, mandag 02. juni 2003. Reisefølge: Martine 6 år, som blir 7 03. juni (altså mens vi er i København). En ting er helt sikkert: målet med turen er ikke at Martine skal være ledsager, men at hun skal få en opplevelse sammen med pappa!

Vi skal ta båt til København, tusle litt rundt i byen, dra på Tivoli, overnatte på hotell og ta toget hjem. På båten vil Martine blant annet bade, være i lekerommet, se etter godteri (vi feirer dagen med 1. klasse når vi kommer hjem), se på kino, spise på restaurant, ... Tiden strekker sikkert ikke helt til, men vi slipper nok å kjede oss. Jeg tipper at tiden går unna på Tivoli også!

Ledsageren min er et kamera! I andre enden sitter operatøren klar til å lese, fortelle hvor vi skal gå, finne ut hva slags butikk vi står utenfor mm.

Teknologi

Dette er en "pilot", og de som har greie på teknologi vet at videotelefoni foreløpig ikke er tilgjengelig over mobilnettet. UMTS, kanskje, men det er et spørsmål om både utstyr og dekning. Vi har derfor måttet jukse litt, og bruker et trådløst lan. Dette betyr at operatøren er noen hundre meter borte i steden for eksempelvis i Mosjøen (som nå drifter den stasjonære Øyetelefon-tjenesten). Vi vil imidlertid ikke ha kontakt på turen, og målet er å simulere en mobil virkelighet - antakelig en virkelighet som kommer ganske snart! 

Spennende

Uten backingen fra en Øyetelefon hadde jeg aldri dratt på en slik tur! Hvis dette fungerer bra, ja, da kan man virkelig snakke om nye muligheter for oss som ikke ser! Dette blir spennende, men skulle alt gå galt har vi folk i nærheten !

Købben, here we comes!

Nyhetsarkiv