10 synshemmede på kurs i Khaling

Bhutanske lærere skal nå undervise voksne i bruk av teknologi! Det første yrkesrettede kurset er i gang på blindeskolen, og MediaLT er med først og fremst for å hjelpe til dersom det oppstår problemer.

Skrevet av: Morten Tollefsen - 20.01.2009

Trond Ausland og Bjørn Gulbrandsen satte seg på flyet 13.01.2009. Nå er de i Khaling og hjelper til med gjennomføringen av datakurset. Einar Kippenes er også med på turen. I tillegg til å kjenne språk og kultur var det Einar som startet blindeskolen. Einar har hovedansvaret for kontakt med myndighetene.

60 mil på bhutansk fjellvei

Jeg har selv kjørt fra Thimpu til Khaling. Det var en opplevelse: lærerikt, skummelt, slitsomt og helt annerledes enn asfalterte Oslo-veier. Are flyen og jeg skrev en blogg med bilder og video fra denne turen:Blogg fra Bhutan, mars/april 2008.

Dette sier Trond om bilturen han nettopp har vært med på:

"Kjøreturen var først og fremst lang. Veiene var faktisk ikke så ille som vi hadde trodd, men det kan ha litt med årstiden å gjøre, lite regn osv. Vi hadde strålende sol hele veien til Khaling, og Einar mente han aldri hadde hatt så bra vær eller klar sikt noen gang i Bhutan. Naturen og landskapet var en skue. Så forresten flere aper langs veien. All ristingen var ganske søvndyssende, men det var umulig å sove lenge av gangen pga alle svingene og at det kom noen store humper innimellom som kastet deg rundt i bilen. Bjørn og jeg lagde et buffer mellom oss av sekker og jakker, så vi skulle sitte litt mer låst fast i svingene. Vi tok ikke mange pauser eller stopp, så det gikk ganske i ett. Brukte vel ca 23 timer på ca 60 mil. Ble litt stive i lemmer og rygg da ja. Men sjåføren var veldig flink og behagelig, så skal ikke klage på det."

Vel fremme har gutta det bra sier de. En litt uvant ting er innetemperaturen. Selv norske vikinger er godt vant! Mens vi varmer opp husene våre til både 20 og 25 grader er innetemperaturen i Bhutan langt lavere siden de normalt ikke fyrer.

Train the trainers

Tanken i Bhutan-prosjektet har hele tiden vært å lære opp lærerne. Fem lærere fikk undervisning i Norge. Opplæringen inneholdt blant annet Datakort-sertifisering og bruk av datatekniske hjelpemidler.Les litt om hva lærerne sa om undervisningen i Norge og se video fra overlevering av Datakort-bevis.

Fire av lærerne har undervist elever på blindeskolen i Khaling. Alt da de var i Norge startet lærerne å hjelpe andre. Den femte læreren, Pema Chhoegyel er ansvarlig for et mindre IKT-senter i Paro, og han har der startet med å hjelpe blinde i gang med PC og skjermleser.

[Bilde: Pema Chhoegyel i klasserommet.]

Kurset som nå er i gang er imidlertid noe helt nytt!

På skinner så langt

Kurset er nå godt i gang. 10 elever deltar. 8 bruker skjermleseren Jaws og 2 bruker skjermforstørreren Magic.

Pema Chhoegyel sier:

"Most of the course has been going according to plan. We are on track and that’s good. Our participants are able to keep our pace and it seems like we will finish the course in time."

 

Etter at lærerne var i Norge har de laget en egen fagplan for yrkesrettede kurs. Fagplanen inneholder utvalgte emner i Word, Epost, bruk av nettleser etc.

100% uproblematisk har det selvsagt ikke vært i kursoppstarten. Elevene får hver sin laptop. En maskin fusker litt og deaktivering av musa på maskinene var en utfordring. Mus-problemet er nå løst, og vår gode samarbeidspartner UTA-Tech fikser nok den slemme PCen så raskt de kan.

En av de blinde kursdeltakerne sier følgende:

"I had no knowledge about computers at all before this course, so this has helped me a lot. The course has been very good and the teachers are very knowledgeable. I’m very happy to participate in this course.", Tshering Phuntsho

Lykke til

Vi ønsker kursdeltakere, lærere og de norske hjelperne lykke til med resten av kurset!

Nyhetsarkiv